6 Ağustos 2015 Perşembe

Yeni Bir Yaşam


Değişimin 5 kuralı


"Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek, aptallıktır." demiş Albert Einstein. Siz de istediğiniz hayata ulaşmak için farklı şeyler yapmalı, kendinizi değiştirmelisiniz. Değişmek için değişimin 5 kuralını gerçekleştirmelisiniz; istemek, inanmak, ihtiyaç, irade ve itimat. Bu "5İ" değişimin olmazsa olmazlarıdır.
İstemek ve inanmak başarının yarısıdır. Değişim için istemek şart. Ama bahsettiğimiz öylesine bir istek değil. Sokrates'in istemek ile ilgili hikayesi buna güzel bir örnektir. "Bir gün Sokrates'e bir genç nasıl bilge olabileceğini sormuş. Sokrates de gel benimle demiş ve genci bir ırmağa götürmüş. Gencin kafasını suya sokmuş, çırpınana kadar da kafasını sudan çıkartmasına izin vermemiş. Bıraktığında genç kendine gelince, suyun altındayken en çok neyi istediğini ona sormuş. Genç nefes alabilmek, diye cevap vermiş. Sokrates de işte bilge olmayı, aynı suyun altındayken nefes almayı istediğin kadar istersen ona ulaşabilirsin, demiş." Değişim için aynı bu hikayedeki gibi gerçekten ama gerçekten çok istemelisiniz.
Gerçekten istemek için, istediğiniz şeye çok fazla ihtiyacınız olmalı, hikayedeki gencin nefes almaya ihtiyacı olduğu gibi. Yoksa değişimi o kadar kolay gerçekleştiremezsiniz. Ben de görüşmelerimde danışanlarımın mutlaka istedikleri konudaki memnuniyetsizliklerini ve ihtiyaçlarını sorgulamalarını sağlarım. Örneğin bir danışanım zayıflamak istediği için sağlıklı yaşam koçluğu almak istediğini söylemişti. Ancak yaşamının bütününe baktığımızda zayıflama isteği aslında o kadar da fazla değildi. Hayatının dengesini bozan kiloları değil, kariyer alanında kendini yetersiz hissetmesiydi. Görüşmelerimiz sırasında danışanım gerçek istek ve ihtiyaçlarını farketti. Böylece yaşam kalitesini arttırmak için kariyer alanında çalışmaya karar verdi. O zaman, ben danışanım zayıflamayı istiyor diye, ona sağlıklı yaşam koçluğu yapmış olsaydım, gerçek isteği ve ihtiyacı o yönde olmadığı için, danışanım değişimi gerçekleştiremez ve başarısız olurdu.
Değişimin bir diğer anahtarı ise inanmaktır. İnanmadığınız bir şeyi başaramazsınız. Hatta inancınızı yitirirseniz değişimden de vazgeçersiniz. Çünkü bu olumsuz inanç artık değişimin imkansız olduğunu size ispatlamaya çalışır. Hatta sizi, geçmişte başardığınız şeyleri bile artık başaramayacağınıza inandırır. Oysa bir şeyi yapabileceğinize inandığınızda, tüm düşünceleriniz nasıl başarabileceğiniz üzerine yoğunlaşır. Böylece siz de istediğinize ulaşmak için kendinizi geliştirmeye başlarsınız. İrade ise hayatınız boyunca size bir çok kapıyı açar. İradeli olduğunuzda doğal olarak başarıya da yaklaşmış olursunuz. Çünkü irade bir şeyi yapıp yapmamanıza karar verdiren bir güçtür. İrade duygu, düşünce ve davranışlarınızı kontrol edebilmenizi sağlar. İtimat kişinin değişmek istediği şeye güvenmesidir. Kişinin güvendiği bir şeye dönüşmesi çok daha kolaydır.
Yaşamınızdan daha tatmin olmak için istediklerinizi hedef haline getirmeli, hedeflerinize ulaşmak için farklı bir şeyler yapmalı, yani değişmelisiniz. Değişirken de gerçekten ihtiyaç duymalı, çok fazla istemeli, inanmalı, iradeli olmalı ve itimat etmelisiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder